Nereden Baktığına Göre Değişiyor: Borsa Dolar Bazında Kazandırmadı mı?
Borsa İstanbul’da 2022’de başlayan güçlü yükseliş trendi enflasyondaki yükselişle sürerken, kurlardaki yükselişle de şekillenen endekste dolar bazında kazanç ne durumda?
Borsa İstanbul’da pandemiyle başlayan yatırımcı akınına, 2022 yılında yakalanan yükseliş trendiyle çok daha fazlası eklendi. Ancak birçok yatırımcı da birikimlerini enflasyondan korumak isterken dolar bazında bakılınca kazanç kısmı değişiyor.
Gazeteci Barış Soydan, sosyal medya hesabında Borsa İstanbul’dan Bist 100 endeksinin dolar bazında aylık grafiğini paylaştı.
“Borsa İstanbul’a yatırdığınız 1000 dolar, 8 yıl sonra yine 1000 dolar olacak.”
Biz de incelediğimizde dolar bazında ve yıllık BİST 100 grafiğinde (grafik Foreks platformundan alınmıştır) 310 dolar yakın kesişme seviyesinin en son 2015 yılında olduğu görülüyor.
Bu durumda bir de endeks ağırlığı en yüksek 3 hisse ve piyasa değeri en yüksek 3 hisseye bakalım istedik. BİST 100’de endeks ağırlığı en yüksek 3 hisse THYAO, TUPRS ve BIMAS oluyor.
THYAO’den başlarsak durum şöyle 👇görünüyor:
TUPRS’ta temettü ve bölünme bol. Arındırmadan bakınca 2015 yılında 1,68 ortalamadan TUPRS hissesi alan birisinin 1.000 doları bugün 3.379,6 dolar ediyor.
Gelelim BIMAS’a; 2015 yılında ortalama 7,11 dolar olan Bim hissesi, bugün 10,24 dolar seviyesinde.
Gelelim yorumlara 2015 yılının sorgulanması yapılırken,
Karşılaştırmanın yanlış olduğuna değinenler oluyor.
Verilen teknik seviyede dolar kuru da önemli oluyor.
Yatırım araçları bazında da bir tartışma görülürken,
Farklı yıllarda farklı getiriler de görülüyor.
Son yıllardaki girişlerin kazandırdığı görülürken,
Bireysel ve hisse bazında getirilerin çok farklılaştığı ise aşikar oluyor. Sizce?